Το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού βελτιώνει το επίπεδο ζωής!

Βιολογικός καθαρισμός

Περιγραφή της Εγκατάστασης

Οι ΕΕΛ Άργους - Ναυπλίου - Νέας Κίου επεξεργάζονται τα αστικά λύματα των πόλεων Άργους, Ναυπλίου και Νέας Κίου, τα βοθρολύματα όλων των τοπικών κοινοτήτων του Αργολικού Πεδίου και μέρος των πόλεων που δεν έχουν συνδεθεί με αποχετευτικό δίκτυο και τέλος βιομηχανικά λύματα επιλεγμένων βιομηχανιών συνδεδεμένων με την εγκατάσταση.

Ο σχεδιασμός της όλης εγκατάστασης βασίζεται στη μέθοδο της ενεργού ιλύος με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος κατά την Α΄ φάση. Κατά την Β΄ φάση των έργων προβλέπεται η προσθήκη της διεργασίας της πρωτοβάθμιας καθίζησης και η σταθεροποίηση της λάσπης με αναερόβια χώνευση.

Οι αγωγοί προσαγωγής των λυμάτων των πόλεων Άργους και Ναυπλίου καταλήγουν σε κοινό φρεάτιο από το οποίο τροφοδοτούνται τα λύματα στο Αντλιοστάσιο Αρχικής Ανύψωσης. Τα αστικά λύματα της πόλης της Νέας Κίου «συναντούν» τον αγωγό προσαγωγής των λυμάτων της πόλης του Άργους όπως και τα βιομηχανικά λύματα των εργοστασίων της ευρύτερης περιοχής του Άργους. Στο ίδιο φρεάτιο καταλήγει και τρίτος αγωγός, για την εξυπηρέτηση μόνο βιομηχανικών αποβλήτων από την περιοχή της Μιδέας. Στο αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσης καταλήγουν μέσω αντλιών και τα βοθρολύματα από την μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας βοθρολυμάτων. Στην μονάδα αυτή τα βοθρολύματα υφίστανται μια προεπεξεργασία πριν την οδήγησή τους στις κύριες μονάδες.

Από το Αντλιοστάσιο Αρχικής Ανύψωσης τα λύματα οδηγούνται διαδοχικά στην εσχάρωση, τον μετρητή παροχής και την μονάδα διαχωρισμού άμμου και λιπών (Μονάδα Εσχάρωσης - Απολίπανσης).

Στη συνέχεια τα λύματα οδηγούνται στο κύριο τμήμα της εγκατάστασης, την βιολογική επεξεργασία που αποτελείται από δύο δεξαμενές βιολογικής απομάκρυνσης φωσφόρου, τρείς δεξαμενές απονιτρικοποίησης και τρεις δεξαμενές αερισμού. Οι πολλαπλές γραμμές επεξεργασίας παρέχουν ευελιξία στην λειτουργία της μονάδας σε διακυμάνσεις φορτίου και παροχών και παρέχουν την δυνατότητα εύκολης συντήρησης. Εκτός της βιολογικής αποφωσφόρωσης υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης χημικών (χημική αποφωσφόρωση) για την περαιτέρω απομείωση της συγκέντρωσης φωσφόρου στην έξοδο.

Στη συνέχεια η ενεργός ιλύς οδηγείται σε τρεις δεξαμενές καθίζησης όπου η ιλύς καθιζάνει. Μέρος της ανακυκλοφορεί ενώ η υπόλοιπη (περίσσεια ιλύς) οδηγείται στην μονάδα πάχυνσης. Από την καθίζηση τα λύματα οδηγούνται στην μονάδα απολύμανσης και στο αντλιοστάσιο τελικής ανύψωσης απ’ όπου αντλούνται μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού στον τελικό αποδέκτη.

Από την μονάδα πάχυνσης η συμπυκνωμένη ιλύς οδηγείται προς την μονάδα μηχανικής αφυδάτωσης όπου αφυδατώνεται με decanter και τελικά απομακρύνεται.

Ο έλεγχος της λειτουργίας της εγκατάστασης επιτυγχάνεται μέσω συστήματος PLC και υπολογιστή.

Δεδομένα Σχεδιασμού


A΄ ΦΑΣΗ 2010 Β΄ ΦΑΣΗ 2010
ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 120000 150000
ΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ
BOD5 (Kg/d) 7615 9769
SS (Kg/d) 7805 10197
N (Kg/d) 944 1054
P (Kg/d) 345 392
ΠΑΡΟΧΕΣ
Μέση ημερήσια (m3/d) 17426 24808
Μέγιστη ημερήσια (m3/d) 23172 33595
Παροχή Αιχμής (lt/s) 395.2 549.7

Δεδομένα Σχεδιασμού

BOD5 ≤20 mg/l
SS ≤20 mg/l
N–NO3 ≤10 mg/l
N–NH4 ≤1 mg/l
Ολικός P ≤2 mg/l

Copyright © 2017 - Δ.Ε.Υ.Α.Ν. | Κατασκευή ιστοσελίδας: Kinisis Web & Tourism